2018. március 2., péntek

A GYILKOS

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 2,7-18
7 Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, pontosan megkérdezte tőlük a csillag feltűnésének idejét, 
8 majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: "Menjetek el, szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt!" 
9 Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. 
10 Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. 
11 Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. 
12Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba. 
13Miután eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: "Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok neked, mert Heródes halálra fogja kerestetni a gyermeket." 
14 Ő pedig felkelt, vette a gyermeket és anyját még éjnek idején, és elment Egyiptomba. 
15 Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az, amit az Úr mondott a próféta által: "Egyiptomból hívtam el fiamat."
16 Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek túljártak az eszén, nagy haragra lobbant, elküldte embereit, és megöletett Betlehemben és annak egész környékén minden kétesztendős és ennél fiatalabb fiúgyermeket, annak az időpontnak megfelelően, amelyet pontosan megtudott a bölcsektől. 17 Ekkor teljesedett be az, amit Jeremiás prófétált: 
18 "Hang hallatszott Rámában, nagy sírás és jajgatás. Ráhel siratta gyermekeit, és nem akart megvigasztalódni, hogy már nincsenek."

"Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek túljártak az eszén, nagy haragra lobbant, és megöletett Betlehemben és annak egész környékén minden kétesztendős és ennél fiatalabb fiúgyermeket."- (Mt 2,16)

Senki sem fogta fel az újszülött Király teljhatalmát - kivéve az ördögöt. Készséges ügynöke, Heródes révén az ördög mozgásba lendült, hogy gyilkoljon. De Isten gyorsabban mozdult.
Az ördög "embergyilkos volt kezdettől fogva" (Jn 8,44). Sok-sok idővel Heródes előtt az egyiptomi fáraó megpróbálta megölni Isten népének minden fiúgyermekét az ördög ügynökeként. Abban az időben Mózes, Izráel szabadítója megmenekült a tömegmészárlásból. Egyenesen a fáraó palotájában dajkálták, oltalmazták és nevelték. Óh, az Isten humora! És Heródesnek a betlehemi fiúgyermekek elleni támadásából a Megváltó megmenekült. A történelem nem ismétlődött, hanem betelt.
A betlehemi jelenet szívet tépő. Jajgató anyák szorítják magukhoz halott csecsemőiket. Elerőtlenült apák zokognak csendes dühükben. Ki fog bosszút állni Isten népének aljas gyilkosán?
És mintha csak egyelten képbe akarná összesűríteni Isten népének összes fájdalmát az író, Ráhelt juttatja eszünkbe, azt a másik síró betlehemi anyát, aki ott gyermekszülésben halt meg, és fiát a fájdalom gyermekének nevezte el.
Isten népének története vérrel és könnyekkel van írva. Az ördög támadásait és Isten ítéleteit szenvedik el. Anyáik sírnak és nem akarnak megvigasztalódni. Hol van a szabadító? De most a vigasztalás igéje hangzik: szárítsátok fel könnyeiteket betlehemi anyák. Bátorság Sion leányai! Dávid városában megszületett Dávid fia. A Megváltó él. Isten eljött, hogy megvívja népének harcát. Az idő betelt.
Lehet, hogy "este szállást vesz a sírás", de "reggelre itt az ujjongás". (Zsolt 30,6)
Jézus jön, hogy megszabadítsa népét. És Ő magára akarja venni minden fájdalmukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése