2018. március 3., szombat

AZ ÜTKÖZET


A mai napon olvasandó igeszakasz: 5Móz 8,1-8


1 Tartsátok meg és teljesítsétek mindazokat a parancsolatokat, amelyeket ma parancsolok, hogy élhessetek, elszaporodhassatok és bemenvén birtokba vehessétek azt a földet, amelyet esküvel ígért meg atyáitoknak az ÚR. 
2 Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az ÚR, már negyven esztendeje a pusztában, hogy megsanyargatva és próbára téve téged, megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem? 
3 Sanyargatott és éheztetett, de azután mannával táplált, amelyet nem ismertél, és atyáid sem ismertek. Így adta tudtodra, hogy nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az ÚR szájából származik. 
4 Ruhád nem szakadt le rólad, lábad sem dagadt meg ez alatt a negyven év alatt. 
5Megértheted ebből, hogy úgy fegyelmez téged Istened, az ÚR, ahogyan az ember fegyelmezi a fiát. 
6 Tartsd meg tehát Istenednek, az ÚRnak a parancsolatait, az ő utain járj, és őt féljed! 
7 Mert jó földre visz be most téged Istened, az ÚR, folyóvizeknek és mélyből fakadó forrásoknak a földjére, amelyek a völgyben és a hegyen erednek; 
8 búzát és árpát, szőlőt, fügét és gránátalmát termő földre, olajfáknak és méznek a földjére.

"És ő így válaszolt: Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából jön."-
(Mt 4,4)

Itt arról olvasunk beszámolót, hogy miként találkozik az ördög Izrael királyával. Folyik az ütközet. A tét: a világ minden országa és ezek dicsősége (Mt 4,8). A világ feletti abszolút uralom forog kockán.
A csatát azonban nem úgy vívják, hogy erőt állítanak erővel szembe. Az engedelmesség próbájáról van szó. Isten országa akkor jön el, amikor Isten akarata megvalósul. Az ördög vereséget szenved ott, ahol az Atyának engedelmeskednek.
Az ördög nagy sikereket ért el az emberiség elcsábításában. Ádám cserbenhagyta alkotóját. Izráel is elbukott a próbán. A 40 évnek a pusztában csupán egyetlen célja volt: Isten próbára tette őket, hogy lássa, megtartják-e parancsolatait, vagy nem. "Megalázta" őket és mannával táplálta őket, hogy megmutassa nekik: "Nem csak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal ... ami az Úr szájából származik" (5Móz 8,3)
És ez alapvető próba marad Isten valamennyi gyermeke számára. Mindnyájunknak meg kell tanulnunk, hogy attól még nem élünk, ha van mit a szánkba dugnunk. Csak akkor élünk, ha hiszünk abban és engedelmeskedünk annak, ami az Úr szájából jön ki.
Most Jézus Izráel útirányát követi, amint Isten iskoláját látogatja. Azt az utat járja, amelyet Isten népe járt. 40 napig vándorol a pusztában. Akkor jön a kísértő. "Az első dolgoké az elsőség" - mondja az ördög. "Neked enned kell. Ha te vagy Isten fia, teríttess asztalt az Atyával a magad számára. Parancsold meg, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré."
De Jézus nem hajlandó arra használni hatalmát, hogy megmentse életét. Arra akarja használni hatalmát, hogy engedelmes legyen mindhalálig. Ezért így szól: "Még ha azt akarja is Atyám, hogy éhezzem, akkor is engedelmeskedni fogok." Jobb dolog engedelmesnek lenni és éhezni, mint kenyérrel rendelkezni és vétkezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése