2018. február 25., vasárnap

Mindennap az igefényében: A PRÓBATÉTEL CÉLJA

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Móz 22,15-19


15 Az ÚR angyala másodszor is kiáltott Ábrahámnak a mennyből,
16 és ezt mondta: Magamra esküszöm, így szól az ÚR, hogy mivel így tettél, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet,
17 azért gazdagon megáldalak, és úgy megszaporítom utódaidat, hogy annyian lesznek, mint az ég csillagai, vagy mint a homokszemek a tenger partján. A te utódod birtokolni fogja ellenségei kapuját,
18 és a te utódod által nyer áldást a föld valamennyi népe, mert hallgattál szavamra. 
19 Ezután Ábrahám visszatért szolgáihoz, elindultak, és együtt elmentek Beérsebába. Ábrahám továbbra is Beérsebában lakott. 

"Magamra esküszöm, így szól az Úr, hogy mivel így tettél, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet, azért gazdagon megáldalak."
- (1Móz 22,6-7)

Az iskolai vizsga célja megtudni, hogy vajon tudja-e a tanuló a tanult anyagot. Isten Ábrahámmal kapcsolatos próbatételének a célja az volt, hogy kiderüljön, megtanulta-e már Ábrahám Istent mindenek felett szeretni. Alig tudjuk elhinni, hogy Isten ilyen próbának veti alá mindazokat, akik vele járnak. Úgy tűnik, ez egy kivételesen nehéz próbatétel, amely csak Isten kitüntetett tanulóinak van fenntartva. Ráadásul záróvizsgáról van szó: annak az útnak utolsó kilométerein történt, melyet Ábrahám Istennel járt végig. Mégis, ha hiszel Bibliádnak el kell ismerned, hogy Ábrahám próbatétele, bármily válságos és messzemenő is, semmi esetre sem kivételes.
Az a döntés, amelyet Ábrahámnak kellett hoznia, nem különbözött attól a válságtól, amelyen a 73. zsoltár írójának kellett átmennie.
A zsoltáros ezzel a dicsőséges hitvallással került ki a megpróbáltatásból: "Nincs senkim rajtad kívül a mennyben, a földön sem gyönyörködöm másban." Ábrahámnak is ugyanerre a hitvallásra kellett eljutnia: Nincs senki más kívüled, akihez ragaszkodjam. Nyilván emlékszel arra is, hogy sok közös vonás van aközött, ahogy Isten Ábrahám elhívásával formálni kezdte az ószövetség népét, és aközött, ahogy Jézus elhívta tanítványait és ily módon fogott hozzá az újszövetség népe alakításához. Jézus így szólt: "Kövess engem!"
 És ők otthagyva hálóikat követték őt.
És ha még mindig nem győződtél meg arról, hogy az Ábrahámot ért próba nem kivételes, olvasd el a Mt 10,37-39 verseket, ahol Jézus nemcsak a kipróbált szenteknek mondja, hanem általánosan fogalmaz: "
Aki jobban szereti apját vagy anyját ... fiát vagy leányát, mint engem, nem méltó hozzám."
Isten az ő szövetségét olyan szigorúan veszi, mint bármely jó férj vagy feleség a házastársi szövetséget. Az Úr senkivel sem osztozik rajtunk, s mindnyájunknak meg kell tanulnunk a hitvallást: Rajtad kívül másban nem gyönyörködöm e földön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése