2018. február 18., vasárnap

Mindennap az igefényében: ISTEN LÁTOGATÁSA ÁBRAHÁMNÁL

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Móz 18,1-8


1 Azután megjelent neki az ÚR Mamré tölgyesében, amikor a nappali hőség elől a sátor bejáratába húzódott.
2 Fölemelte tekintetét, és látta, hogy három férfi áll előtte. Amint meglátta őket, eléjük futott a sátor bejáratától, földre borult, 
3 és így szólt: Uram, ha megnyertem jóindulatodat, kérlek, ne kerüld el szolgádat! 
4 Mindjárt hozatok egy kis vizet, mossátok meg a lábatokat, és dőljetek le a fa alá! 
5 Én meg hozok egy falat kenyeret, hogy felüdüljetek, és úgy menjetek tovább, ha szolgátok mellett mentek el! Ők azt felelték: Tedd azt, amit mondtál! 
6 Ábrahám besietett Sárához a sátorba, és azt mondta: Siess, dagassz meg három mérték finomlisztet, és süss lángost! 
7Kiszaladt Ábrahám a csordához is, fogott egy szép szopós borjút, és odaadta a legényének, az pedig gyorsan elkészítette. 
8 Azután vett vajat, tejet, meg vette a borjút, amelyet elkészíttetett, és eléjük tette. Ő maga pedig ott állt mellettük a fa alatt, amíg ettek.

"Azután vett vajat, tejet, megvette a borjút, amelyet elkészíttetett, és eléjük tette. Ő maga pedig ott állt mellettük a fa alatt, amíg ettek."- 
(1Móz 18,8)

Micsoda kép! Isten Ábrahám otthonában étkezik. Majdnem zavarba ejtő. Isten mindenható és őelőtte nekünk porban kell hevernünk. Ezért kísértésben vagyunk, hogy azt mondjuk, ez csak egy kép Istenről, és hogy Ő valójában és ténylegesen a Szent, a világmindenség Teremtője, az Egyetlen, aki megtartja a bolygókat pályájukon. Ne tegyük azonban tönkre ezt a kijelentést efféle magyarázattal. Az ember nem úgy tanul meg Istennel élni, hogy felküzdi magát ővele egy szintre. Ez az ördög útja. A Biblia Istene ereszkedett le a mi szintünkre. Az emberi vallásosság mindig azt hiszi, hogy mi akkor kerülünk közelebb Istenhez, ha kevésbé emberiek és nagyobb mértékben lelkiek leszünk. Ezzel szemben a Biblia Istene úgy hidalja át a szakadékot, hogy Ő maga válik emberivé. "Az Ige testté lett" (Jn 1,14). Ez a középpontja az egész történetnek. A menny és a föld Istene elsétált Ábrahám sátrához két utas társaságában. Ábrahám sürgető kérésére a három férfi megebédelt egy fa árnyékában. Isten háttal ült a sátor bejáratának. Ábrahám az asztal mellett állt, és eléjük tette a tejet és a húst. Sára a sátortakarón át kukucskált. Később Isten eljött hozzánk Jézus Krisztusban. Meglátogatta lakodalmainkat, hogy örömtelibbé tegye azokat és néhány temetést énekünnepéllyé változtatott. És ez nemcsak egy kép volt Istenről, ahogy némelyek mondogatják. 
Ő valóban a mi pártunkra állt. Most hát meg kell szabadulnunk attól az elképzeléstől, hogy Istennel csak akkor beszélgethetünk, ha "a hegytetőn" vagy a katedrálisban vagyunk. 
Még azt a gondolatot is fel kell adnunk, hogy ez jobban megy az ilyen helyzetekben. Isten ott van az ebédlőben, az iskolában, a munkahelyen. És, ha megtanultuk megszeretni az Úr társaságát, minden hétköznapunk ragyogóvá válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése