2018. február 17., szombat

Mindennap az igefényében: JEL ÉS PECSÉT

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Móz 17,9-14


9 Majd ezt mondta Isten Ábrahámnak: Te pedig tartsd meg szövetségemet, meg utódaid is nemzedékről nemzedékre! 
10 Így tartsátok meg szövetségemet, amelyet veletek és utódaitokkal kötök: metéljenek körül nálatok minden férfit!
11 Metéljétek körül szeméremtestetek bőrét, ez lesz a veletek kötött szövetségem jele. 12Nyolcnapos korában körül kell metélni nálatok minden fiúgyermeket nemzedékről nemzedékre, akár a házban született, akár pénzen vásárolták valami idegentől, aki nem a te utódaid közül való.
13 Körül kell metélni azt is, aki a házban született, azt is, akit pénzen vásároltak. Ott lesz az én szövetségem a testeteken örök szövetségként. 
14 A körülmetéletlen férfi, akinek nem metélték körül szeméremteste bőrét, az irtassék ki népe közül, mert elutasította szövetségemet.

"Így tartsátok meg szövetségemet, amelyet veletek és utódaitokkal kötök: metéljétek körül nálatok minden férfit."- (1Móz 17,10)

Isten az Ő népéhez először ígéretének igéjével jön. Ez történt akkor, amikor Ábrahámot elhívta. (1Móz 12) Azután a szövetséggel erősíti meg ígéretének igéjét (1Móz 15). 
Végül a szövetséget pecsételi meg Isten a körülmetélkedés szertartásának parancsával. A házasság a legjobb példája egy mostani szövetségnek, mivel hasonló sémát követ. Először egy fiatalember megkér egy leányt. Ígéretet tesz neki, majd kinyilvánítják egymás iránti szerelmüket. 
Azután ők ketten szövetséget kötnek egymással, amikor a házassági fogadalmukat teszik le. 
Végül gyűrűt cserélnek, ami jele az egymás iránti hűségnek és pecsétje annak, hogy fogadalmukat nem szegik meg. Isten az Ő nagy jóságában egy jelet adott népének. Az Istennel kötött szövetség jele ez. 
Az Újszövetségben is ad Isten jeleket, melyek a népnek a vele kötött szövetségére utalnak. 
Ezek a jelek: az Ő nevében való keresztelés és az úrvacsora. Világos azonban, hogy az ember nem azzal válik házassá, hogy jegygyűrűt vásárol az ékszerboltban. Ha megvan rá a pénzed, vehetsz magadnak egy szekrényt teli jegygyűrűvel. A gyűrű azonban partner és ígéret nélkül értelmetlen. Mint ahogy Isten ígéretének a jele üres jellé és szertartássá lett sok ószövetségi ember számára, ugyanúgy az egyház két jelét gyakran az ígéretekben való hit nélkül fogadják el. Ilyen esetekben nincs valóságos házasság vagy szövetség. Vannak emberek, akiket megkeresztelnek, de közben nem ismerik Krisztust, akik élnek az úrvacsorával, de nem szolgálják Urukat. Istennek nagyon nem tetszik az, ha az emberek félvállról veszik az őáltala kiválasztott jeleket és pecséteket. De ha a kapcsolat jó, akkor ezeknek a jeleknek mély értelmük van: Isten, a mi partnerünk hűségesküt tesz. Elkötelezi magát gyűrűjével, hogy soha nem hagy el minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése