2018. február 28., szerda

AZ INGATLAN VAGYON

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Móz 25,7-11 


7 Ábrahám életkora, amit megért, százhetvenöt év volt.
8 Akkor elhunyt Ábrahám, meghalt késő vénségében, öregen, betelve az élettel, és elődei mellé került. 
9 Fiai, Izsák és Izmael temették el a makpélai barlangban, Efrónnak, a hettita Cóhar fiának a szántóföldjén, Mamréval szemben,
10 azon a szántóföldön, amelyet Ábrahám a hettitáktól vett meg. Ott temették el Ábrahámot, ahol Sárát, a feleségét. 
11 Ábrahám halála után megáldotta Isten az ő fiát, Izsákot. Izsák a Lahajrói-kútnál lakott.

"Fiai, Izsák és Izmael temették el a makpélai barlangban... Ott temették el Ábrahámot, ahol Sárát a feleségét." -(1Móz 25,9-10)

Ábrahám 75 éves volt, amikor Háránból elindult (1Móz 12,4). 100 évig járt az Úrral, majd a makpélai barlangban temették el. Minden temetés a hit próbája. Amit látunk, ellene mond annak amit hiszünk. Látjuk a halál uralmát, s közben vallást teszünk Krisztus uralmáról. 
Mégis, sok keresztyén meglepő tanúságtétele az, hogy szeretteik eltemetésekor megerősödtek a hitben. Legtöbbünk gyorsabban növekszik hitben temetés alkalmával, mint esküvőn. 
Talán az egyik oka ennek az, hogy amikor kénytelenek vagyunk lemondani arról, akit szeretünk, 
Isten karjaiba zuhanunk. Ábrahám temetése különös hitpróba volt. Amikor 100 éven át Kánaánban élt, néhány oltárnak nevezett kőhalmot hagyott maga után. Az egyetlen ingatlan vagyon, melyhez jogot formálhatott, egy sírkert volt, feleségének és magának. Az az ellenállhatatlan vágy, hogy birtokában legyünk valami ingatlannak, úgy látszik minden emberi lényben erősen él. 
Legalábbis azokban, akiket ismerünk. A birtoklás élvezete és büszkesége, könnyen meglehet, a legkedvesebb örömök közé tartozik, melyeket Isten az emberek gyermekeinek ad. 
Nem szabad azonban túlértékelnünk, ha egy ház vagy földterület kerül ideiglenesen a birtokunkba. Egyébként mi is az ingatlan vagyon? (Az angol nyelv "reális", azaz "valódi vagyonról" beszél. A ford. megj.) 
Azt mondják, hogy olyan valami, amire ráteheted a kezed, ráhelyezheted a lábad, amit eladhatsz, ahová egy sírt áshatsz. 
Mi a reális? Amit Ábrahám könnyteli szemmel látott. Isten ígérete és jelenléte az egyetlen realitás, amibe belefogódzhatsz még akkor is, amikor utad véget ér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése